Vroeger was alles beter - of niet?

Na bijna 10 jaar economische neergang is de nostalgie wijd verbreid. Het populisme van Wilders c.s. geeft dat een luide stem. Vroeger was alles beter, toch?

 • Blog 20 02 2017

  De babyboomers hadden alles mee
  De wereld van de jaren `60 en `70 waarin ik (geboren 1954, het staartje van de babyboomers) opgroeide was veilig, voorspelbaar en zeer overzichtelijk: elke Nederlander zat netjes ingekapseld in zijn zuil, onze ouders werkten ijverig en vastberaden aan de naoorlogse wederopbouw van Nederland. Het geloof in vooruitgang, groei, ontwikkeling - zowel op persoonlijk als op institutioneel vlak - was algemeen. Dat alles beter zou worden stond vast. De weg naar die betere wereld, en ook de doelen zelf, werden in de revolutie van de jaren zestig opnieuw gedefinieerd - maar beter, vrediger, eerlijker, welvarender: dat zou het zonder enige twijfel worden. De wereld was maakbaar, onderworpen aan de onstuitbare kracht van het menselijk vernuft en dadendrang.

  …het geloof in vooruitgang, groei, ontwikkeling - zowel op persoonlijk als op
  institutioneel vlak - was algemeen. Dat alles beter zou worden stond vast…


  Geborgenheid als kind, vrijheid en avontuur als adolescent
  Heerlijk was het om als kind in die wereld op te groeien. Een geborgen wereld, waar de vaders werkten (en dankzij de loongolven van begin jaren `60, steeds meer gingen verdienen), de moeders met een kopje thee thuis waren als je uit school kwam, de schoolmeester, de agent en de burgemeester vanzelfsprekend gezag hadden, de structuren en de regels duidelijk waren. Als puber en adolescent werd je daarna aangemoedigd om de wijde wereld in te gaan. Je kon en mocht je volop ontwikkelen: leren en kennis vergaren in de zekerheid dat die wereld op je zat te wachten, en na 1968, experimenteren omdat vrijheid blijheid was, en alles moest kunnen.
  Wat een voorrecht om enerzijds te kunnen profiteren van alle structuren en zekerheid van de wereld boven je, maar anderzijds de knellende aspecten daarvan net te zien verdwijnen omdat de tijdgeest draait, nét op tijd voor jou: "wat vroeger wet was is nu bij de wet verboden" zoals Boudewijn de Groot, de heraut van onze generatie, zingt.

  …de gelijkheid en transparantie waarvoor wij 40 jaar geleden vochten is nu door het internet op wel heel spectaculaire wijze tot stand gebracht…

  De door de babyboomers gecreëerde maatschappij: geïndividualiseerd, vrij en welvarend
  Zonder twijfel zijn er een aantal aspecten van de huidige tijd die voor mijn verwende generatie, gewend als zij is om het naar de zin te hebben c.q. het zichzelf naar de zin te maken, aantrekkelijk zijn: de nog verder gaande individualisering, het internet dat de wereld alsmaar toegankelijker en gemakkelijker maakt, de welvaart. De gelijkheid en transparantie waarvoor wij 40 jaar geleden vochten is nu door het internet op wel heel spectaculaire wijze tot stand gebracht.
  De jonge mensen van nu groeien op in die door ons gecreëerde, volstrekt geïndividualiseerde, vrije en welvarende maatschappij. Dat is vanzelfsprekend heerlijk: al die computerspelletjes, al die mooie vakanties, de vrijheid om zelf je vakkenpakket, je vrienden, je studie, te kiezen: wat zouden wij die niet graag gehad hebben!

  De oplossingen van deze generatie werken niet meer
  Anderzijds is je vader en/of moeder misschien werkeloos, zijn je ouders misschien gescheiden, is je school groot en onpersoonlijk, kun je `s avonds niet veilig over straat fietsen.
  De structuur en geborgenheid die voor je ouders zo vanzelfsprekend waren zijn nu ondenkbaar en onbereikbaar. Je leeft in het besef dat je, wanneer je groot wordt, te maken krijgt met de vraagstukken die de generatie van je ouders niet heeft opgelost.
  Honger en oorlog zijn ondanks de vrome wensen en hoge idealen van de vorige generatie de wereld niet uit. De overbevolking, de onevenwichtige welvaartsverdeling in de wereld, de uitputting van de aarde, de klimaatverandering: het zijn voorlopig onoverkomelijke problemen. In Nederland heeft immigratie geleid tot een door niemand voorziene en door niemand gewilde tweedeling in de maatschappij. Het falen en de machteloosheid van de generatie machthebbers is voelbaar. De oplossingen die deze generatie tientallen jaren heeft bepleit, ingevoerd en aangehangen werken niet meer.

  …de generatie tieners en twintigers van nu is even
  ambitieus en hemelbestormend als wij in de jaren `60……


  Waar hebben wij dat meer gehoord? Klinkt dat niet bekend? Is dat niet dezelfde hartenkreet als die waar de bastions van de macht in de jaren `60 mee werden bestormd?
  De generatie tieners en twintigers van nu is even ambitieus, hemelbestormend, energiek en flink als wij in de jaren `60. Dat geeft alle reden voor hoop. Maar bovendien zijn zij evenwichtiger dan wij waren. Niet vastgeroest in een zuil, niet in het bipolaire Koude Oorlog links-rechts denken. Open en flexibel. Gewend om overal en altijd hun informatie, hun amusement, hun inspiratie vandaan te halen.

  …ik zou liever nú jong zijn…

  Ik zou liever nu jong zijn. Gewapend met de middelen van nu de problemen van de wereld te lijf gaan: ik denk dat de generatie die nu jong is een betere kans heeft dan wij, achteraf gezien, dertig jaar geleden hadden. Deze mensen staan dichterbij de realiteit. Met hun snelle, wendbare geest zullen zij voor ons de kastanjes uit het vuur moeten halen, de problemen van de wereld van nu moeten aanpakken. Tot zij op hun beurt door de generatie van hún kinderen terzijde worden geschoven.

  Geschreven op LinkedIn door Jan Quist


   

  Alle blogs


  05 12 2018   Brakman voelt zich thuis bij QUIST
  18 04 2018   Leider moet eigen kracht èn beperkingen kennen
  08 03 2018   Waarom kwetsbaarheid je een krachtige leider maakt
  12 12 2017   Neem je huis mee naar je werk!
  29 11 2017   Hoe je als persoon boven je prestaties uitstijgt
  28 11 2017   Met deze drie vragen vind je je signatuur als leider
  22 11 2017   Hoe je als leider winst met waarde combineert
  21 11 2017   Je bent meer dan je functie
  31 10 2017   Een nieuwe herfst, een nieuw kabinet
  14 09 2017   Veranderen
  19 07 2017   Een nieuw perspectief op ouder worden
  03 07 2017   Het keuren van vlees
  26 06 2017   Rollenspel
  19 06 2017   Het ondergeschoven kind
  12 06 2017   Last en ruggespraak
  06 06 2017   Tijd en Jolijt
  29 05 2017   Onder ons(jes)
  22 05 2017   De Maalstroom der Dingen
  11 05 2017   DE (M/V) MET DE HAMER
  10 05 2017   MOED MOET
  09 05 2017   (VER)HOUDINGEN
  10 04 2017   Noodzakelijke en logische zelfprofilering
  20 02 2017   Vroeger was alles beter - of niet?
  16 01 2017   Hoe krijgen wij de leiders die wij willen?
  08 12 2016   Sterk LinkedIn profiel: een must
  15 09 2016   Een sollicitatiegesprek op niveau
  19 07 2016   Regelzucht en creativiteit
  04 07 2016   Een CV om te zoenen
  16 06 2016   Uit je comfort zone op je 62e